Cum mananci corect ca sa slabesti sau sa nu te ingrasi! Sfaturi impotriva dietelor si a modului nesanatos de a slabi!

May 3, 2021 - Sanatate

Doctor in nutritie Diana Artene, cu master in nutritie oncologica, a publicat Dieta cu ciocolata, cea mai buna carte de nutritie, care-ti arata modul sanatos de a slabi grasime. Renunta la diete, caci mai devreme sau mai tarziu iti vor produce un dezechilibru si vei regreta. Nu slabi prin infometare, caci acest lucru inseamna mai putine resurse pentru functionarea organelor vitale si, la fel ca in cazul dietelor, mai devreme sau mai tarziu le vei imbolnavi!

Am sintetizat informatii valoroase din cartea Dianei Artene in articolul de mai jos si va indemn sa nu urmati sfaturile lui dr Google sau ale nutritionistilor cu doua jumatati de cursuri online.

1. In primul rand, trebuie sa definim ce inseamna o masa, definitie valabila pentru mic dejun, pranz si cina.

2. Apoi o sa definim durata unei mese.

3. Si, nu in ultimul rand, vom pune pe hartie 3 obiceiuri sanatioase de la care este bine sa nu ne abatem pe termen lung.

Cum, cat, ce si de ce mananci daca vrei sa slabesti sanatos!

Cele mai multe diete pentru slabit va propun sa va infometati sau sa evitati diverse alimente, care pot produce insa lipsuri de nutrienti importanti organismului.

Ce inseamna o masa completa? Ei bine, micul dejun, pranzul si cina vor fi alcatuite astfel:

Masa = 1 portie proteine; o portie fibre; 1/2 portie glucide.

Dimensiune portie: cat palma de lunga/ lata/ groasa

Aceasta este o masa completa, de care nu ai cum sa-ti faci griji ca te ingrasa!, si care este fix ce trebuie din punct de vedere nutritional pentru organism.

Proteine:
- Carne fara grasime vizibila
- Fasole, mazare, linte, bob, naut
- Peste, Fructe de mare
- Lapte, lactate fermentate si branzeturi
- Oua
- Samburi si seminte crude

Glucide (atentie, carbohidratii hranesc organele vitale - portia 1/2 palma):
- Cartof
- Orez

- Dulceata
- Dulciuri de casa
- Fructe

- Produse panificatie

- Morcovi
- Porumb
- Quinoa
- Sfecla rosie
- Chia

Puteti sa mutati portia de glucide in pahar sub forma de: suc de fructe sau un pahar de vin!

Fibre:
- Cereale integrale
- Legume proaspete
- Mancaruri legume gatite
- Muraturi
- Legume uscate
​- Supe & ciorbe legume

Cat dureaza ideal intervalul de timp in care se serveste masa? Minimum 20 de minute, maximum 30 de minute

E bine sa stim: Proteinele si lipidele dau satietatea! Leptina, hormonul satietatii, trebuie respectat ca un rege. Orice mancam dupa senzatia de satietate (săturare) se duce direct in tesutul adipos!

Ce este foarte important cand luam masa? NU o ora fixa pe care sa ne-o impunem, ci ar fi bine sa respectam senzatia de foame din stomac (in acest moment corpul este pregatit sa asimileze cel mai bine nutrientii), dar si senzatia senzatia de satietate (in acest moment corpul inchide usitele de asimilare a nutrientilor, iar ce mancam peste depoziteaza)

De ce este important sa mananci cu placere! A doua conditie cand mancam este ca masa sa fie de nota peste 8, sa mancam cu placere, daca se poate de fiecare data de nota 10! Mancatul cu placere genereaza satisfactie, eliberare de hormoni precum dopamina. Mancatul restrictiv genereaza stres si eliberare de hormoni de stres, lucru negativ pentru organism.

Acestea sunt obiceiurile bune, nu-s grele, nu?

Observatie: Este foarte important sa avem o ora si jumatate distanta intre masa si somn, fie ca este de pranz, fie ca este somnul de noapte!

Cea mai importanta regula daca vrei sa slabesti grasime: Repaus alimentar total intre mese. Doar APA PLATA!!! NICI o rontaiala, cat de mica, intre mese

De ce NICI O RONTAIALA INTRE MESE:

Cheia este insulina! Hormonii de satietate si insulina se secreta in primele 3 ore dupa ce mancam, apoi nu mai sunt in sange si in sfarsit putem incepe sa folosim grasimea ca sursa de energie = slabim grasime. Daca ciugulim sau ne intindem cu mesele secretia de hormoni de satietate si insulina persista si dupa aceste 3 ore si de aceea nu slabim grasimi.

In prezenta INSULINEI in organsim grasimile nu se rup din tesutul adipos (lipoliza) pentru a intra in ciclul de ardere!

Atentie! Cafeina stimuleaza secretia de insulina! Deci intre mese doar APA, CAFEA DECOFEINIZATA sau CEAI FARA TEINA (deci nu verde, negru etc)!

RASPUNSURI la 3 DE CE-uri!

De ce masa definita mai sus trebuie sa fie satioasa astfel incat minim 3 ore sa nu ni se faca foame? … Pentru ca dupa acest timp corpul secreta hormoni care prelungesc senzatia de satietate si de aici incepe si perioada de ardere grasimi

De ce nu este bine sa manacam sub BMR? Pentru ca organele vor fi vaduvite de energia necesara pentru a functiona. Pe termen scurt nu se baga de seama ca le afectam, pe termen lung le imbolnavim cu siguranta. Deci infometarea scade metabolismul! La fel excesul!

De ce este important sa respectam senzatia de foame (hormonii care dau pofta de mancare) si senzatia de satietate (hormonii care spun ca ne-am saturat)? Pentru ca daca nu-i respectam, producem o dereglare hormonala organismului si acesti hormoni nu au doar aceste functii. Spre exemplu, hormonii de satietate sunt implicati si in …

Idei de mese de luni pana duminica! Nu uitati regula - NIMIC intre mese. Nici o rontaiala, nici o ciuguleala, nimic cu cofeina (nici ceai verde, negru, alb, nici cafea cu cofeina)

Cum ar putea arata o zi cu astfel de 3 mese?

Mic dejun:
Proteine:
Doua oua: omleta / sau ochiuri / sau fierte + o felie de branza
Glucide: o felie de paine, daca se poate nu alba
Fibre: legume gen rosie, castravete, ridichi, ardei gras
Cafea cum va place!

Intre micul dejun si pranz doar apa plata, cafea decofeinizata sau ceai (recomandabil de AFIN)

PRANZ:
Proteine: carne, portie cat palma, dar fara grasime vizibila, indiferent cum este gatita
Glucide: cartof fiert sau un caus de palma de orez fiert
Fibre: salata sau muraturi
In loc de portia de glucide puteti manca un fruct sau o prajitura facuta in casa fara margarina sau chiar un pahar de vin

Intre pranz si cina doar apa plata, cafea decofeinizata sau ceai (recomandabil de AFIN) - Ar fi bine un minim de 5-6 ore intre pranz si cina. Slabitul de grasime incepe dupa 3 ore de cand am mancat si pana la urmatoarea masa daca am baut doar apa plata intre mese.

CINA:
Proteine:
gratar de carne sau peste
Glucide: o felie de paine ... sau in locul acesteia un pahar de vin!
Fibre: legume, salata sau muraturi
Cel putin o ora si jumatate inainte de culcare!

facebook whatsapp twitter pinterest

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri