Jun 28, 2014 - Aperitive/Garnituri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne, ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua se dizolva in circa 270 ml apa calduta. Branza telemea se spala, se rade sau se toaca cu masina de tocat. Grisul se fierbe in circa 400 ml apa. Cascavalul se curata de coaja si se rade. Mararul se curata, se spala si se taie marunt.
Prepararea foietajului
Untul se preseaza cu merdeneaua pentru eliminarea apei, apoi se amesteca usor cu 200 g faina in asa fel incat faina sa fie distribuita uniform. Se modeleaza dreptunghiular si se lasa la rece la temperatura de circa +4°C aproximativ 30 minute, pentru ca untul sa se intareasca. Separat, se framanta un aluat din faina, circa 1,1 l apa, otet si sare pana se obtine o coca de consistenta potrivita care se modeleaza rotund, se cresteaza la suprafata in diagonala cu un cutit si se lasa pe planseta in repaos circa 25 minute. Dupa trecerea timpului de repaos, aluatul se intinde cu merdeneaua pe planseta presarata cu faina. Se obtine o foaie cu mijlocul gros si marginile mai subtiri in care se impacheteaza untul si se procedeaza la prima turare a aluatului. Se obtine o foaie de forma dreptunghiulara care se impatureste in 4. Se lasa la rece la temperatura de circa +4°C, aproximativ 20 minute. Aceasta operatiune de turare, impaturire si racire se mai repeta inca de 3 ori, astfel ca in final aluatul sa fie turat, racit si impaturit de 4 ori in patru, obtinandu-se foietajul.
Prepararea umpluturii
Branza telemea se amesteca cu brinza de vaci, ouale, grisul (faina), cascavalul si mararul pana se obtine o compozitie uniforma.
Modelarea, coacerea si finisarea produsului
Din foietaj, se intinde cu merdeneaua pe planseta presarata cu faina, o foaie cu grosimea de 5-6 milimetri, care se taie in straifuri late de circa 12 cm. La baza straifurilor se asaza umplutura in strat uniform, apoi se ruleaza. Rulourile, se ung cu ou, se portioneaza potrivit gramajului in bucati de circa 10 cm lungime, se asaza in tava stropita cu apa, si se modeleaza in forma de corn. Se introduc in cuptor, se coc la temperatura ridicata la inceput (250-220°C) pentru a permite cresterea produsului, apoi la temperatura moderata (220-180°C), pentru a se realiza o coacere uniforma.