Placinta cu branza (din foietaj)

Jun 28, 2014 - Aperitive/Garnituri

Ingrediente
  • Pentru foietaj
  • 2,2 kg faina
  • 200 g faina ptr modelat untul
  • 400 g faina ptr turat aluatul
  • 2,2 kg unt amestec cu margarina 50%
  • 30 ml otet
  • 60 g sare
  • Pentru umplutura
  • 2,4 kg branza proaspata de vaci
  • 2,4 kg branza telemea
  • 800 g zahar
  • 600 g oua (12 buc) sau 135 g praf de oua integral
  • 100 g razatura de lamaie
  • 1 g vanilina
  • Pentru decor
  • 200 g zahar farin
  • vanilina
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Ouale se spala, se dezinfecteaza si se clatesc cu apa rece. Praful de oua integral, se dizolva in circa 400 ml apa calduta. Branza telemea se desareaza, se rade sau se toaca cu masina de tocat.

Prepararea foietajului

Untul se presara cu merdeneaua pentru eliminarea apei, apoi se amesteca usor cu 450 g faina in asa fel incat faina sa fie distribuita uniform. Se modeleaza dreptunghiular si se lasa la rece la temperatura de +4°C aproximativ 30 minute pentru ca untul sa se intareasca. Separat, se framanta un aluat din faina, circa 2,5 litri apa, otet si sare, pana se obtine o coca de consistenta potrivita care se modeleaza rotund, se cresteaza la suprafata cu un cutit (in diagonala) si se lasa pe planseta in repaos circa 25 minute. Dupa trecerea timpului de repaos, aluatul se intinde cu merdeneaua pe planseta presarata cu faina. Se obtine o foaie cu mijlocul gros si marginile mai subtiri in care se impacheteaza untul si se procedeaza la prima turare a aluatului. Se obtine o foaie de forma dreptunghiulara care se impatureste in 4. Se lasa la rece la temperatura de +4°C, aproximativ 20 minute. Aceasta operatiune de turare, impaturire si racire se mai repeta inca de 3 ori, astfel ca in final aluatul sa fie turat, racit si impaturit de 4 ori in patru, obtinandu-se foietajul.

Prepararea umpluturii

Branza telemea se amesteca cu branza de vaci, zaharul, ouale, vanilia, coaja de lamaie, pana se obtine o compozitie uniforma.

Modelarea, coacerea si finisarea produsului

Foietajul se imparte in 2 bucati egale: o bucata se intinde cu sucitorul, pe planseta presarata cu faina pana se obtine o foaie cu grosimea de 5 mm; se aseaza in tava stropita cu apa, se perforeaza din loc in loc pe toata suprafata cu furculita si se coace pe jumatate la temperatura ridicata, dupa care se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca; dupa ce foaia s-a racit, se aseaza umplutura, in strat uniform si se acopera cu a doua foaie care a fost intinsa la fel ca prima; se introduce in cuptor si se coace la temperatura moderata. Dupa coacere si racire, se portioneaza si se pudreaza cu zahar praf vanilat.

  • O bucata:100 g
citeste si:

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri