Jun 29, 2014 - Aperitive/Garnituri
Operatii pregatitoare
Faina se cerne. Praful de oua se dizolva in 330 ml apa calduta. Branza telemea se spala si se rade sau se toaca cu masina de tocat. Spanacul se curata, se spala, se opareste 3-5 minute, se scurge de apa si se taie marunt, cu cutitul.
Prepararea aluatului
Din faina, circa 1,8 l apa si sare se framanta un aluat de consistenta tare; se împarte in 16 bucati egale,se modeleaza rotund pe planseta unsa cu ulei, se ung cu untura si se lasa 30 min in repaos. Dupa trecerea timpului de repaos, bucatile de aluat se intinde cu sucitorul pe planseta unsa cu ulei, in foi rotunde cu diametrul de circa 25 cm, se ung cu ulei si se lasa in repaos aproximativ 30 minute.
Prepararea umpluturii
Branza telemea se amesteca cu spanacul si ouale, pana se obtine o compozitie uniforma.
Modelarea, coacerea si finisarea produsului
Pentru fiecare placinta se folosesc 4 foi: prima foaie se intinde prin invartire (rotire) pana se obtine o foaie foarte subtire; se unge pe toata suprafata cu untura si se pliaza pana ajunge la dimensiunea tavii, indepartand marginile groase; se ia a doua foaie, se intinde la fel ca prima si se unge cu untura; pe ea, se aseaza prima foaie pliata care constituie suportul placintei, apoi 1,450 kg umplutura, care se intinde in strat uniform si se acopera cu foaia intinsa, prin aducerea marginilor acesteia dedesubt; cele 2 foi ramase se suprapun si din ele se intinde o foaie la fel ca prima dar de dimensiune mai mare, peste care se aseaza placinta si se impatureste; se unge cu untura si se aseaza in tava unsa, se lasa 10 minute in repaos, apoi se introduce in cuptorul preincalzit si se coace la foc moderat. Dupa coacere, placintele se scot din cuptor, se stropesc cu putina apa (25-30 ml) , se lasa sa se raceasca.