Placinta "Poale-n brau" cu varza (din aluat dospit)

Jun 22, 2014 - Aperitive/Garnituri

Ingrediente
  • Pentru maia
  • 500 g faina
  • 200 g drojdie de bere
  • Pentru aluat
  • 3 kg faina
  • 30 g sare
  • 400 g ulei
  • Pentru umplutura
  • 7 kg varza murata
  • 2,5 kg ceapa sau 250 g ceapa deshidratata
  • 500 g ulei
  • 5 g piper macinat
  • Pentru modelat
  • 150 g faina
  • Pentru uns tavile
  • 50 g ulei
  • Pentru decor
  • 50 g ulei
  • Portii: 100
  • Timp de preparare: peste 120 minute
mod de preparare

Operatii pregatitoare

Faina se cerne. Uleiul se incalzeste pina la temperatura de 35-40°C. Varza murata se spala, se desareaza si se taie „fideluta". Ceapa se curata, se spala si se taie marunt. Ceapa deshidratata se curata, se spala si se pune la hidratat.

Prepararea maielei

Drojdia de bere se dizolva in circa 300 ml apa calduta (35-40°C) si se amesteca cu faina. Se obtine maiaua peste care se presara putina faina si se lasa la fermentat (dospit) 20-30 minute.

Prepararea aluatului

Maiaua se amesteca cu circa 1,600 l apa in care a fost dizolvata sarea si se framanta cu faina. Dupa incorporarea intregii cantitati, se adauga treptat uleiul incalzit si se framinta pana la inglobarea completa. Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se lasa la dospit 30-40 minute.

Prepararea umpluturii

Ceapa se inabusa in ulei si circa 200 ml. apa 10-15 minute. Se adauga varza, se amesteca adaugandu-se cate putina apa (circa 300 ml.) 20-25 minute. Dupa inabusire se ia de pe foc, se adauga piperul, se amesteca pentru uniformizare si se lasa sa se raceasca.

Modelarea si coacerea placintelor

Aluatul se imparte in 100 bucati egale, fiecare bucata de aluat se intinde cu merdeneaua pe planseta presarata cu faina, in patrate cu mijlocul gros si marginile mai subtiri, cu latura de circa 15 cm. La mijlocul patratului se asaza umplutura, apoi se unesc colturile opuse doua cite doua, spre mijloc. Se lasa putin sa creasca, se ung cu ulei si se asaza in tava unsa cu ulei. Se introduc in cuptor si se coc la temperatura moderata (180-220°C).

  • O placinta: 100g
citeste si:

Aug 24, 2016 - Vacante

Oct 24, 2014 - Dulciuri

Oct 22, 2014 - Mancaruri cu carne

Aug 8, 2014 - Mancaruri cu carne

May 16, 2016 - Vacante

Aug 8, 2014 - Aperitive/Garnituri